Friday, March 01, 2013

hadiah kahwin

Walaupun cuti sekolah masih lambat lagi, tak salah kalau aku katakan yang musim kenduri dah pun bermula. Aku rasalah kan, musim kenduri start awal tahun ni sebab orang takut kena tarikh pilihanraya. Aku rasalah macam tu. Tapi sudahnya, sampai sekarang Pak Jib dok main teka teki teka tekuk. Aku dengan Hubster je tiga minggu berturut-turut ada kenduri kahwin yang kami kena pi. Makan free, rejeki tu. Hujung minggu ni, majlis sambut menantu sepupu aku yang menikah bulan November tahun lepas. Haruslah semua saudara-mara berkumpul dan bikin kecoh kan.

Cakap pasal kenduri kahwin ni kan, aku sebenarnya nak bukak topik hadiah kahwin. Dulu, sebelum aku kahwin, memang aku tak kisah sangat pasal benda ni. Tapi bila aku sendiri dah kahwin, aku pikir jugakla untuk pengantin baru ni. Kebanyakan orang yang baru kahwin ni, diorang tinggal rumah sendiri. Dan bila tinggal rumah sendiri, barang keperluan tu memang wajib ada. Macam kau masuk rumah baru la, senang cerita.


Sumber: Google Image


Barang keperluan yang macam mana?

Pinggan mangkuk, set minuman, kutleri, peralatan elektrik macam periuk nasi, blender, seterika dan cerek air, tupperware, set cadar dan macam-macam benda lagi yang korang boleh pikir sendiri, yang perlu bila masuk rumah baru yang takde apa. Orang baru kahwin yang bajet banyak dah habis ke majlis macam aku ni sebenarnya rasa bersyukur sangat dapat hadiah-hadiah macam ni. Secara tak langsung, korang dah membantu pasangan-pasangan yang baru nak membina kehidupan baru ni sebenarnya. Ecewah!

Aku rasa bertuah dan teramat bersyukur sebab kebanyakan barang-barang keperluan kami tak perlu beli pun. Dapur gas pun orang yang hadiahkan. Alhamdulillah. Mungkin kadang-kadang, kita nampak benda tu macam kecik, tapi besar faedahnya kepada orang lain, siapa yang tahu kan? Walaupun orang kata it's the thought that counts, apa salahnya kita bagi sesuatu yang memang akan buat orang ingat kita sampai bila-bila pun, selagi hadiah pemberian tu digunakan?

Macam aku, bila aku nak masak, aku guna blender, aku ingat kat tukang bagi, "Ni Suria bagi ni, alhamdulillah senang nak buat kerja." Secara tak langsungnya, kita tahu kita dah berjasa pada orang lain. Pahala tu weh. Serius. Bukan susah pun, ye dak? Itupun dah layak masuk it's the thought that counts. Maksudnya, kau ada fikirkan untuk kesenangan hidup kawan atau saudara kau tu.

Kedai-kedai sekarang pun dah banyak jual barang-barang yang sesuai untuk dijadikan hadiah kahwin ni. Harga pun berpatutan. Kat Jusco berlambak kot. Nak standard sikit, boleh pi IKEA. Set kutleri yang comel pun baru harga RM 59.00. Aku taula, aku baru check tadi. Giant pun ada. Pendek katanya, kat kebanyakan supermarket memang ada. Kau boleh dapat set minuman yang cantik yang ada jag dengan enam biji gelas dengan harga tak sampai RM 50 kat Jusco. Betul ni.

Kalau nak lagi gempak dan lain daripada yang lain, korang boleh bagi ni:

[Sumber]
Hah. Lesung batu! Apa, ingat aku main-main ka? Hahahaha! Lantak korang nak bungkus macam mana hadiah ni. Hahaha! Boleh buat sambal belacan ni woi! Gelak pulak dia.






Tapi kalau orang tu kahwin pastu tinggal dengan family sendiri yang dah lengkap semua, hadiah apa yang paling afdhal nak diberi? Cer kome kabor sikit ke teman.

2 comments:

shas said...

saya pernah bagi lesung batu kat senior tempat keje sebagai hadiah kahwin. Kotak xde yg sesuai so saya letak dlm kotak doubleA dan sumbat dgn shredded paper..hahahaha!

Ummi said...

Ahahaha! Semart!